Vrtec Antona Medveda Kamnik

Novi trg 26 B, 1241 Kamnik | tel.: (01) 830 33 30 | fax: (01) 839 13 27 | e-pošta: info@vrtec-kamnik.si

So otroci, ki potrebujejo drugačen pristop. So otroci, ki potrebujejo točno določene izkušnje in okolje, da zadostijo svojim razvojnim potrebam. In so otroci, katerim čas brez ustrezne pomoči, ne bo prinesel pomembnejšega razvojnega napredka.

So starši, ki zaznavajo, da je potek razvoja njihovega otroka drugačen, specifičen. So starši, ki bi premikali gore, da bi svojemu otroku pomagali na »ta prav način«.

In je čas, ki predstavlja ključen dejavnik pri otrokovem napredku. To je čas zgodnje obravnave.

Zgodnja obravnava otrok s posebnimi potrebami v okviru specialno pedagoške in logopedske službe v vrtcu temelji na celostnem razvojnem pristopu. To pomeni, da je potrebno natančno oceniti, na kateri stopnji razvoja je otrok na vseh razvojnih področjih in kakšne naloge stopnja razvoja postavlja predenj. Če otrok ne izpolni nalog in zahtev svojega razvojnega obdobja, ne more stopiti v naslednjo razvojno fazo.Pri tem je ključnega pomena multidsciplinarno sodelovanje staršev, strokovnega tima v vrtcu in razširjenega tima strokovnjakov, ki otroka obravnavajo (zdravniki, psihologi, logopedi, specialni pedagogi, delovni terapevti, fizioterapevti).

Eden izmed ključnih vidikov zgodnje obravnave otrok s posebnimi potrebami, ki se udejanja v času bivanja otroka v vrtcu, je ta, da poteka v otrokovem naravnem okolju in naravni socialni mreži.

V predšolskem obdobju se otroci z razvojnimi posebnostmi pogosto prepoznajo na podlagi govorno-jezikovnih težav, motenj pozornosti s hiperaktivnostjo (ali brez hiperaktivnosti), gibalne oviranosti, motenj senzornega procesiranja, razvojnega zaostanka, neharmoničnega razvoja ali zdravstvenih posebnosti.

Starši ali vrtec vloži pri Zavodu za šolstvo Republike Slovenije zahtevek za usmerjanje, na podlagi katerega je otrok napoten k pristojni komisiji za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami. Na podlagi strokovnega mnenja, ki ga izda komisija, se izda odločba, preko katere je otrok lahko upravičen do vključitve v program za predšolske otroke s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo. To pomeni, da je otrok v času svojega bivanja v vrtcu v svoji skupini upravičen do prilagoditev in strokovne pomoči specialnega in rehabilitacijskega pedagoga in/ali logopeda.

 

Tako otrok dobi možnost, da se ga razume, se prepozna njegove potrebe, prilagodi okolje njegovim zmožnostim in potrebam in razvojno napreduje. Tako starši dobijo možnost razumeti svojega otroka, dobijo strokovno podporo in usmeritve, da lahko otroku pomagajo v ključnih letih njegovega razvoja.

 

 

Kontakt 

Telefon: 01/6204871   (od 13h do 14.30h) 

Elektronska pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

(c) 2014, Vrtec Antona Medveda Kamnik | Pravno obvestilo | Piškotki | Izdelava spletne strani