Vrtec Antona Medveda Kamnik

Novi trg 26 B, 1241 Kamnik | tel.: (01) 830 33 30 | fax: (01) 839 13 27 | e-pošta: info@vrtec-kamnik.si


ANTON MEDVED (1869- 1910)

 

SLOVENSKA GOVORICA

Ljubim te, slovenska govorica,

ljubim bolj kot žuboreči vir,

bolj kot pesem, ki jo drobna ptica

poje v jutranji svečani mir.

 

Pesnik in dramatik Anton Medved se je rodil 19.5.1869 v Kamniku. Oče Alojz je bil kamniški meščan in sodar, lastnik hiše na Grabnu. O materi Barbari so pripovedovali, da je bila zelo čustvena in velika ljubiteljica knjig. Številna družina, v kateri je bilo 11 otrok, je živela skromno. Pesnik naj bi bil po videzu podoben očetu, po značaju pa materi, na katero je bil tudi močno navezan.

Svoje prve znane korake v svet poezije je napravil v letu materine smrti. V času študija je deloval v različnih literarnih društvih in začel objavljati svoja dela. Leta 1892 je bil Medved v cerkvi na Kamniških Žalah posvečen v duhovnika, potem je v Kamniku ostal do svoje prve službe v Semiču. Čeprav ga opisujejo ljudje kot humornega človeka, kakršen se kaže v pismih sestrični Tereziji Karolnikovi, so njegove pesmi pogosto žalostne in jih preveva melanholija in misel na smrt.

Bil je nadvse zanimiva in verjetno tudi preveč občutljiva duša. V duhovniškem poklicu ni bil nesrečen, ga pa je močno prizadelo, ko mu škof ni dovolil nadaljnjega šolanja v Vatikanu, kar ga je zaznamovalo za vse življenje. Kot sin kamniškega obrtnika – sodarja – se je s pesmijo zelo duhovito obrnil tudi na očeta. Ena najbolj znanih gazel pravi: »Jaz delam ode, vi delate sode, moj oče. / Nikomur menda ne delava škode, moj oče. / Za sode je treba dokaj vina, nekoliko vina tudi za ode, moj oče.«

Na svet je je znal, kljub svoji rahločutnosti, vedno pogledati skozi svetla očala. Znan je tudi odgovor ogorčenemu očetu, ki ga je v pismu spraševal, ali je sploh še človek, ko pa se tako čudno vede. Dejal je: »Kot Anton sem človek, kot Medved zverina, to je odgovor vašega sina.«

Živel je v zavesti, da sta mu ostala pesem in moč, da svoja čustva in misli pesniško izpove. Pesnik je umrl 12.3.1910 na Turjaku. Umrl je še mlad, ne da bi dosegel svoj ustvarjalni vrhunec. Kot se to pogosto dogaja slovenskim pesnikom, se je šele ob njegovi smrti izkazalo, koliko so ga cenili.

(c) 2014, Vrtec Antona Medveda Kamnik | Pravno obvestilo | Piškotki | Izdelava spletne strani